Wat fysiotherapie kan doen bij Parkinson


Je voelt je achteruit gaan. Je was al een keer bijna gevallen – slechter evenwicht. Maar je vertikt het om je vrijheid op te geven. Je wilt leven.

Wat jij voelt

Minder controle over je lichaam.En dat is een eng gevoel. Dat je je eigen lichaam niet kunt vertrouwen. Dat je bedachtzaam moet zijn. Omdat het zomaar weer mis kan gaan.

Verslapping van je spieren. Natuurlijk, iedereen wordt een dagje ouder. Maar jij merkt het verschil in tempo en mogelijkheden. Je kunt minder. Je hebt minder kracht en minder uithoudingsvermogen.

Je trilt. Daar is nu nog mee te leven. Maar wat als het zometeen erger wordt? Wat als het je serieus beperkt in wat je kunt?

Wat je wilt

Zelfstandig blijven. Je weet dat Parkinson een proces is dat je hoe dan ook doorloopt. Maar door nu te blijven bewegen en gericht oefeningen te doen hoop je langer zelfstandig te blijven.

Je wilt conditie opbouwen. Je merkt dat je achteruit gaat. En dat het steeds sneller gaat. Er is nog veel dat je wilt doen, zien en meemaken. En je wilt dat met opgewekt gemoed kunnen doen.

Je wilt aan specifieke bewegingen werken. Er zijn misschien bepaalde bewegingen die je niet of moeilijk kunt maken. Je wilt aan die bewegingen werken. Zonder het te forceren, wil je kracht opbouwen en coördinatie terugkrijgen.

Parkinson en fysiotherapie in het kort

  • Parkinson is een ziekte aan het zenuwstelsel. Er is een tekort aan dopamine en daardoor heb je onder andere problemen met bewegen: van langzaam bewegen tot trillen.
  • Naarmate de problemen ernstiger worden, is het moeilijker om heel gewone dingen te blijven doen. Opstaan wordt lastiger, lopen en bijvoorbeeld je omdraaien in bed.

parkinson Eindhoven

Hoe wij je gaan helpen

Je krijgt een persoonlijk op maat gemaakt programma dat je helpt langer zelfstandig te blijven. Door regelmatig en met zorg en aandacht te blijven bewegen herstel je het vertrouwen in je lichaam.

Met gerichte beweegprogramma’s hou je grip op specifieke bewegingen. Als een bepaalde beweging moeilijker wordt, dan helpen wij je met oefeningen specifiek voor die beweging.

Je leert ook slim bewegen; als het op de ene manier niet lukt, dan op de andere manier.

Je vergroot je spierkracht, je conditie en coördinatie. Dat geeft je vertrouwen om in beweging te blijven. In beweging blijven is belangrijk; fysiotherapie helpt je bij het vinden van een sport – zwemmen bijvoorbeeld, of wandelen.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!