Fysio Eindhoven, specialist in gescheurde enkelbanden


Het is goed mis. Verstapt, verzwikt, geklapt. Je bent er misselijk van. En je kunt er niet op staan. Echt niet. Totaal niet.

Wat jij voelt

Pijn als je je enkel aanraakt. Je enkel is dik. Het doet pijn als iemand het aanraakt. Het doet pijn als je een paar stappen zet. Je houdt rust. Je doet RICE, Rust, Ijs, Compressie en Elevatie (je been omhoog houden).

Je hebt een blauwe plek bij je enkel en je kunt hem slecht bewegen. Het ziet er heftig uit, een flinke blauwe plek, waarschijnlijk behoorlijk gezwollen.

Wat je wilt

Je wilt snel weer op de been zijn. Nu ben je helemaal gevloerd. Je kunt niks. Even een glaasje water pakken is al een helse klus. Het hele herstel mag best een tijdje duren, maar je wilt wel snel weer rond kunnen lopen in je eigen huis.

Je wilt herstellen én verbeteren. Een gescheurde enkelband kan een kwestie van pech zijn. Maar meer stevigheid in en rond je enkel maakt de kans op vervelende gevolgen van een verzwikking een stuk kleiner.

Enkelbanden (gescheurd) in het kort

  • Het komt jaarlijks bij een kleine 700.000 sporters in Nederland voor. Veel voetballers, zoals je zou verwachten, maar ook bijvoorbeeld bij tennis en volleybal is het vaak raak.
  • Je enkelband scheurt als je voet naar buiten of, zoals in de meeste gevallen, naar binnen klapt. Als je voet zo helemaal omklapt, moeten de enkelbanden ver mee kunnen rekken. En dat gaat niet. Óf ze rekken te ver op, óf ze scheuren – gedeeltelijk of helemaal.
  • Je kunt het beste naar de huisarts of fysiotherapeut gaan om zeker te weten of je enkelband gescheurd is. Een goede indicatie is dat je waarschijnlijk maar een paar passen kunt zetten en dat je enkel meteen na het verzwikken dik werd.

Hoe wij je gaan helpen

Het begin doe je zelf: namelijk rusten. Eigenlijk gaan we pas aan de slag als na een week of twee je enkel onvoldoende hersteld is. Je houdt de RICE-behandeling aan en zult merken dat je na een week of twee langzaam maar zeker weer kunt gaan lopen. Je beweegt rustig en weinig. Zo ga je steeds een beetje verder. Tot je weer honderd procent bent. Blijft dat uit, dan zetten we een specifiek oefenprogramma op die je helpen de spieren en banden rondom de enkel te versterken.

gescheurde enkelbanden Eindhoven

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!