Wat is fysiotherapie?
De fysio helpt je in beweging te komen
Fysiotherapie helpt mensen, van jong geboren tot senioren, bij gezondheidsproblemen die hen beperken bij het bewegen. Het helpt je bij het herstel van je klacht. Je leert begrijpen waar je klachten vandaan komen. En wat je in je dagelijks leven kunt doen om te voorkomen dat het weer gebeurt. Je krijgt concrete oefeningen en een trainingsprogramma om ook na de behandeling gezond in beweging te blijven.
Het is een divers, mooi en dynamisch vak. Met een stevige wetenschappelijke basis en veel modern en vernieuwend onderzoek waarmee we je nog beter kunnen helpen.
Diagnose en behandelplan
Een fysiotherapeut onderzoekt je lichamelijk en met een gesprek. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op, met doelen en een zorgplan dat helpt bij het herstel en het verbeteren van je lichamelijke mogelijkheden. We houden vinger aan de pols, meten voortgang en helpen je zo bij de manier waarop je beweegt. Dit draagt al met al bij aan je welzijn, vitaliteit en levenskwaliteit.
Werkzaam in een zorgnetwerk
We werken in een netwerk van zorgverleners. Soms hebben we een leidende rol, bijvoorbeeld bij revalidatie, preventie en specifieke fysiotherapeutische programma’s. En soms ondersteunt onze behandeling in een complex traject waarin een andere zorgverlener de leiding heeft.
Hands-on, hands-off wat betekent dat allemaal?
Omdat fysiotherapie zo’n dynamisch vakgebied is waar veel modern onderzoek wordt gedaan, worden inzichten vaak aangevuld en bijgesteld. Nog geen 30 jaar geleden ging je naar de fysiotherapeut en wist je zeker dat je gemasseerd zou worden. Een kleine 15 jaar geleden veranderde dat helemaal.
Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat met oefenen en trainingsprogramma’s de beste resultaten bereikt werden. Vanaf die tijd zijn fysio’s steeds minder aan hun patiënten gaan zitten (hands-off, met je handen ervan af).
Inmiddels is dit beeld genuanceerd, de meeste fysiotherapeuten gebruiken – zoals ook hier op de praktijk – een gecombineerde behandeling. In het begin, als je veel pijn hebt en je je heel moeilijk kunt bewegen, doet de fysio het werk. Hands-on dus, met deep-tissue-massage of bijvoorbeeld dry-needling. Daarna ga je zelf aan de slag.
Altijd even doen: kwaliteitscheck
Altijd even opletten: als je op zoek bent naar een fysiotherapeut, check of ‘de papiertjes’ op orde zijn. Een kwaliteitsfysio is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging zoals het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Dan weet je meteen dat: de diploma’s in orde zijn, de fysio is ingeschreven in het BIG-register en dat er een goede klachtenregeling is.
Ieder mens is anders, je krijgt een plan op maat
Iedere patiënt krijgt een plan op maat, gebaseerd op methoden en technieken die je helpen bij het herstellen van je mogelijkheden om te bewegen, of die pijn verminderen en waarmee je lang zelfredzaam blijft.