Tennisarm behandeling bij Fysio Eindhoven
Wat een gemene pijn. En zo specifiek. Je draait je hand een klein beetje te ver en het schiet erin. Zo makkelijk om te vergeten. En dan ineens, je tilt je dochtertje op en PATS, het schiet er zo in.
Wat jij voelt
Het doet pijn als je je hand dichtknijpt. En je weet inmiddels ook dat je de hele dag je hand dichtknijpt. Je kunt niet niet je handen dichtknijpen. Kan gewoon niet. Dus je verbijt je de hele dag.
Het doet pijn als je je onderarm draait. Da’s een venijnige. Een schroef indraaien kun je wel uitstellen of uitbesteden. Maar een handdoek uitdraaien, of iemand omhelzen kan ineens helse pijn doen.
Je kunt minder kracht zetten. Iets bovenhands optillen? Vergeet het maar. Ook gewoon iets optillen gaat je moeilijk af. Het is ook oppassen, want voor je het weet maak je net de verkeerde beweging en schiet het er weer in.
Wat je wilt
Je wilt dat de pijn weggaat Je wilt je weer gewoon kunnen bewegen. Je wilt niet meer op hoeven letten. Of door de pijn heen werken. Je wilt, zonder speciale aandacht, alles kunnen doen.
Je wilt het snappen. Het voelt alsof je het had kunnen voorkomen. Dus je wilt het op zijn minst niet nog eens laten gebeuren. Je wilt begrijpen waar de klacht vandaan.
Tennisarm in het kort
- Aan de buitenkant van je elleboog zit een knobbeltje. Om dat knobbeltje gaat het allemaal. Daar zitten je onderarmspieren aan je elleboog vast. En dat knobbeltje is geïrriteerd.
- Soms ontstaat een tennisarm plotseling. Je doet iets wat je normaal nooit doet, een beweging of krachtsinspanning. Die korte overbelasting zorgt voor kleine scheurtjes in de spieren. Bij het genezen van die spieren ontstaat de ontsteking.
- Maar, meestal gaat het anders. De klacht ontstaat voetje voor voetje. Niet met een zware overbelasting en een onbekende beweging. Juist met een lichte belasting, en een heel bekende beweging. Keer na keer. Steeds een klein beetje schade. Tot het opeens helemaal mis is.
Hoe wij je gaan helpen
Je behandelplan is afgestemd op je persoonlijke mogelijkheden en wensen. En op je klacht.
Als de klachten plotseling kwamen is het bijvoorbeeld beter om niet te hard te oefenen. Je moet dan vooral rusten en wat lichte rekoefeningen doen. Pas na verloop van tijd gaan we aan krachtherstel werken.
Als je klachten geleidelijk kwamen, houde we de belasting rustig, maar je moet wel blijven bewegen. Het kan in dat geval ook helpen om bijvoorbeeld met shockwave therapie en echografie of dry needling te werken.