Goed herstellen van een peesontsteking


Je voelt het op komen zetten. Als je extra kracht zet. Een flinke pijn rond je knieschijf. Het is erger geworden ook; je hebt nu al last als je een trap oploopt.

Wat jij voelt

Pijn aan de onderkant van je knie. Niet altijd. Het is vooral bij specifieke bewegingen: hurken, je afzetten, hardlopen.

Je wilt weer voluit kunnen gaan. Je houdt je in. Je geeft je niet voor honderd procent. Het voelt ook echt zwak, die knie, alsof je zomaar iets ergs kan gebeuren.

Wat je wilt

Je wilt met zorg herstellen. Het voelt als een klacht waar je voorzichtig mee moet zijn. Hoewel je snel pijnvrij wilt zijn, wil je vooral zorgvuldig herstellen. Liever een weekje langer en goed, dan snel en ‘over een maand zit ik hier weer’.

Je wilt niet stoppen met sporten. Je klacht komt voor bij niet-sporters, maar vaker bij sporters en dan vooral sporten waarbij je kort en explosief af moet zetten of bijvoorbeeld bij het hardlopen. Je wilt zo kort mogelijk uit de running zijn.

peesontsteking knie Eindhoven

Kniepeesontsteking in het kort

  • Jouw klacht wordt ook wel ‘jumpers knee’ genoemd (of ‘springersknie’) – omdat relatief veel spring-sporters er last van hebben. Volleyballers, handballers, maar ook hardlopers.
  • De kniepees is geïrriteerd, ontstoken of gescheurd door plotselinge impact of een verkeerde beweging. De schade ontstaat bij aanhechting van de kniepees aan de onderkant van de knieschijf.
  • Fase 1. Direct na die impact heb je een zeurende pijn aan je knie als je die flink gebruikt. Waarschijnlijk is het ook rood, een beetje gezwollen en doet het pijn als je het aanraakt.
  • Fase 2. Als je er niets aan doet en de blessure is erger geworden, zul je niet alleen na het sporten, maar ook tijdens het sporten pijn hebben.
  • Fase 3. Het doet pijn als je je op welke manier dan ook inspant.
  • Fase 4. Het doet altijd pijn. Hopelijk komt het nooit tot fase vier, want dan zijn er ook vezels beschadigd en loop je de kans chronische klachten te krijgen.

Hoe wij je gaan helpen

Als je in fase 4 zit, zul je een tijdje moeten rusten. Bij de andere drie fases kunnen we bijna meteen aan de slag. Afhankelijk van je precieze klacht, helpen we je bij het verbeteren van je doorbloeding (massage) en het verbeteren van je bewegingsmogelijkheden (rekoefeningen). Het kan ook zijn dat we werken aan je coördinatie, verandering van je houding of ander beweeggedrag. Later in het proces gaan we werken aan het herstel van kracht in en rondom je knie.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!