Goed herstellen van een hamstringblessure
Onderuit geslagen. Een snijdende pijn. Je hoorde een ’tik’. Je klapte meteen neer. En je weet het: ‘dit is goed mis.’
Wat jij voelt
Een pijn als een messteek.Het schiet er in, het doet vreselijke pijn. Zo erg dat je moest stoppen met wat je deed.
Een pijn als een kramp. Je bovenbeen voelt ook stijf. En een paar uur nadat het er in schoot, kreeg je een blauwe plek.
Wat je wilt
Je wilt niet maanden op de bank zitten. Waarschijnlijk ben je wel bekend met de blessure. Als je het niet zelf hebt gehad, dan heb je het wel bij een andere sporter gezien. Je weet dat het maanden kan duren. En dat wil je echt niet. Je wilt goed geholpen worden. Je wilt deskundige begeleiding. En je wilt met zorg herstellen.
Je wilt niet te lang rusten. Je weet dat je zult moeten rusten. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar zodra het ook maar een beetje mag, wil je aan de slag. Je wilt actief bijdragen aan je herstel.
Hamstringblessure in het kort
- Aan de achterkant van je been zit een groep van drie spieren – van je bil naar je knie. Als je daar plotseling flinke kracht op zet en een verkeerde beweging maakt, kan een van die spieren verrekken of scheuren.
- Vandaar ook dat het vaak voorkomt bij sporten waar je ineens een explosief sprintje moet trekken – zoals hockey, voetbal of atletiek.
- De blessure is pijnlijk en onmiddellijk. Je zit met een stekende pijn op het veld. En dan weet je al dat het herstel waarschijnlijk wel een tijdje gaat duren.
- Het is belangrijk dat je die tijd neemt, en met goede begeleiding herstelt.
- Veel sporters maken het traject niet helemaal af of zetten het oefenprogramma niet door. Het gevolg: de klachten blijven terugkomen.
Hoe wij je gaan helpen
Bij de behandeling is jouw pijn de beste raadgever. Als je een acute blessure hebt, zul je eerst moeten rusten. Daarna gaan we, met beleid aan het werk. Je krijgt oefeningen die erop gericht zijn de hamstring en het gebied er omheen te verbeteren. Daarnaast werken we aan het bevorderen van de kracht en souplesse van de spieren om de kans op herhaling te verkleinen.